Субективните права (ISBN: 9789545872051)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиФилософия
Езикбългарски
Брой страници266
Тегло317

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

На немските юристи от XIX в. се признава заслугата, че са въвели като ключово понятие в съвременната юриспруденция „субективните права. Те са предизвикали и нестихващия спор какво лежи в сърцевината им: волята или интересите.

Как изглеждат нещата през ХХ в. ? На този въпрос отговаря настоящият сборник. В него се предлагат за пръв път на български език текстове на едни от най-големите немскоезични юристи, социолози и философи на правото: Класическият позитивист Ханс Келзен с тезата, че субективните права нямат самостоятелно, още по-малко основополагащо значение. Най-известният функционалист в социологията, Никлас Луман, който признава специално място на правата само в днешните комплексни общества, където индивидите могат постоянно да сменят социалните си роли.

От другата страна на спора стоят двама юристи, преживели краха на германската юриспруденция, но и допринесли за смяната на парадигмата в юридическото мислене – образцовите защитници на „субективните права: Хелмут Коинг, основал Института „Макс Планк за европейска история на правото (Франкфурт), и Карл Ларенц, автор на „задължителен учебник за методите в правото.

Редом с юристите са и двама философи: Роберт Алекси, който популяризира съвременните англоезични теории на немска почва и става учител на юристи по целия свят, и Юрген Хабермас, философът, за когото право и демокрация са неразривно свързани.

Книгата включва:

Стилиян Йотов, „Можем ли и трябва ли да мислим субективните права независимо от идеята за човешки права?;

Ханс Келзен, „Субективното право: правомощие и пълномощие;

Хелмут Коинг, „Към историята на понятието „субективно право;

Карл Ларенц, „Към структурата на субективните права;

Никлас Луман, „За функцията на субективните права;

Роберт Алекси, Основните права като субективни права и като обективни норми;

Юрген Хабермас, Към реконструкцията на правото (I): системата на правата.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^