Сума против езичниците Кн. 4 (ISBN: 9789549992830)

Сума против езичниците Кн. 4 (ISBN: 9789549992830)

от 10,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиРелигия, Теология
Езикбългарски
Брой страници336
Тегло459

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Писана в продължение на цели седем години (1258-1265), „Сума против езичниците или още „Книга за истината на католическата вяра срещу заблужденията на езичниците, е вторият по значение „богословски свод" на св. Тома от Аквино. Наричат я „Малката сума, за да я разграничат от монументалното му съчинение „Сума на теологията(1266-1273) – мащабна катедрала на мисълта, истински интелектуален шедьовър на латинската схоластика.

По своя замисъл „Сума против езичниците (Summa contra Gentiles) си поставя следната ясно заявена цел: първо, да представи истината, прогласена от вярата; и, второ: да отстрани противните ней заблуждения. Цел, която Ангелският доктор отстоява още от първите страници на съчинението си - да покаже как християнското Откровение може да бъде мислено чрез естествения разум, сиреч с помощта на понятийния инструментариум на Аристотеловата философия. И нека признаем, че аргументите му, колкото и да изглеждат сложни за днешния читател, се нижат един след друг с безукорна логика: сътвореният и тварен свят е подреден с оглед на определена цел. Искаме ли да го разберем, е най-добре да изхождаме от целта, доколкото тя е благото на всяко нещо. Ето защо, щом разсъждаваме за първоначалото, неизбежно трябва да търсим и неговата крайна цел, неговото благо, каквото е истината.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^