Св. Климент Охридски. Живот и дейност (2010)

Описание
Илия Илиев е роден през 1954 г. в София. През 1980 г. завършва специалността „Класическа филология" в Софийския университет „Св. Климент Охридски". През 1984 г. му е присъдена научната и образователна степен „доктор" а през 2009 г. научната степен „доктор на историческите науки" след успешна защита на докторска дисертация на тема „Охридският архиепископ Димитър Хоматиан и българите". От 1984 г. работи в Института по история при БАН, като понастоящем е ръководител на секция „Средновековна история на България". Автор е на няколко десетки научни публикации - монографии, студии и статии, рецензии, отзиви, научни проекти и др. по история на българската християнска култура, медиевистичното изворознание, кирилометодиевистика та и др. Превежда от старогръцки и латински език различни по произход и време на написване паметници, свързани с българската, византийската, руската и западноевропейската средновековна история.

Настоящото монографично изследване има за цел да очертае по-пълно и по-релефно образа на българския първоучител Климент Охридски и да направи по-точна преценка на неговите разностранни заслуги към българската култура през Средните векове. Книгата притежава класическа триделна структура. В първа глава са анализирани изворите, послужили за основа на изследването, както и досегашните постижения на българските и чуждестранните учени по темата. Втора глава представлява най-пълният правен досега очерк за живота и делото на свети Климент - от неговото рождение до края на дните му през далечната 916 г. В трета глава са анализирани творческите постижения и книжовното наследство на великия просветител в различните жанрове на старобългарската литература, в повечето от които той се оказва първопроходник. Като приложения са публикувани пълни преводи на двата фундаментални писмени извора за живота и делото на Климент Охридски - неговото пространно житие, дело на охридския архиепископ от XI в. Теофилакт Български, и краткото животоописание на светеца, написано през тринадесетото столетие от друг мастит предстоятел на охридската архиепископска катедра - Димитър Хоматиан.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^