Светци и демони на Балканите (2008)

Описание
Сравнително етноложко изследване

Съхранените от езическата епоха вярвания и представи за демоните на природата, на болестите, на опасния животински свят и на подземното царство на мъртвите и на прадедите продължават своя живот в една нова християнизирана форма, без да променят съществено своето съдържание и символика. На практика се променят само техните християнски застъпници или противници в лицето на светците. Демоничните светци в календарната традиция на балканските народи и общности от края на ХІХ и началните десетилетия на ХХ в. представляват единна, точно очертана и функционираща система с присъщите й регионални и локални етнически и религиозни варианти в цялостното наследство на една специфична етнокултурна общност на хомо балканикус.

Проф. д. и. н. Рачко Попов е роден през март 1953 г. в гр. Карнобат. Завършва висше образование по история със специалност етнография в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира в Москва, Берлин и Мюнхен в сферата на митологията и календарната празнично-обредна система на българите и балканските и славянските народи. От 1993 г. е директор на Етнографския институт с музей към БАН.
Освен на настоящата книга е автор и на "Пеперуда и Герман" (1989), "Светци близнаци в българския народен календар" (1991), "Кратък празничен народен календар" (1993), "Български народен календар" (1997, 2006), и съавтор на енциклопедичните речници "Българска митология" (1994, 2006), "Българска народна медицина" (1999), Енциклопедия А-Я (2002). Има над 120 публикации на различни езици.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^