Свети Никола - Светител, Спасител и Чудотворец (ISBN: 9786197106312)

Свети Никола - Светител, Спасител и Чудотворец (ISBN: 9786197106312)

от 50,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиИстория, Религия
Езикбългарски
Брой страници224
Тегло1367

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Това издание е посветено на светия спасител и чудотворец Никола и съдържа 190 изображения на светеца (икони, стенописи, миниатюри, гравюри, барелефи, мощи) и уводен
текст (за по-цялостно контекстуално възприемане на изображенията).

Съществуват хиляди изображения на свети Никола, които човешката култура е съхранила в продължение на векове. Част от тях препращат към места, които са традиционно свързвани с него – родната Ликия; мястото, приютило мощите му през последните векове – Бари... В по-късни времена култът към него и възможностите за идентификация чрез подвига на светията приобщават нови и нови места. Верен на идеята да акцентира върху Светогорското културно наследство, албумът най-напред обособява ядро около светогорските обители „Преподобни Григорий, „Ставроникита (със Съборни храмове, посветени на светеца като място за увековечаване и умножаване на подвига), Зографския манастир „Св. Вмчк Георги Победоносец и скита „Св. Пророк Илия. Като своеобразен център в албума е обособен и последният дом на светията – град Бари (катедралата с мощите на светеца и пинакотеката). Поради характера на
връзките със Света Гора – Атон, българските църкви и манастири са представени в албума най-вече чрез две епархии – Неврокопска и Софийска. В изданието са включени и изображения от музейни сбирки, както и от Боянската църква (посветена на св. Никола и св. Пантелеймон). Всички фотографии са направени с благословията и съдействието на съответните манастирски братства и църковни и административни институции.

Изображението на св. Никола на корицата представлява един от шедьоврите на Мануил Панселин в църквата Протатон, Карея, Света Гора – Атон и е датирано ок. 1290 г.
Всички останали описания са дадени под съответните изображения.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^