Светлината на фараоните (ISBN: 9789547381254)

Светлината на фараоните (ISBN: 9789547381254)

от 6,80 лв 3 оферти
Описание
Ключови думиНаука

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

В помещението, в което се намирахме, цареше тъмнина, която почти можеше да бъде наречена „египетска\". Никой не подозираше какво невероятно нещо щеше да се случи след малко.
Последвалите събития ни свариха съвсем неподготвени. Внезапно помещението се изпълни с подобни на Мълнии електрически разряди, които се преплитаха със силно пращене като електрическите разреди по високите кули, върхове и т. н. Изведнъж тънка ивица светлина пропълзя от единия до другия край на стъклената колба, издавайки съскащ звук, напомнящ за отровна змия. Започна да се разпръсква светло сияние, което направи видими намиращите се в лабораторията уреди и за няколко секунди показа очертанията им.
Като пламтящ килим или ярко осветена кожа електрическото сияние се насложи отвътре по стъклената стена на подобното на електрическа крушка тяло. Всичко наоколо бе потопено в призрачна, синя светлина.
Занемели и неспособни за никаква реакция, наблюдавахме странното явление. Никой не бе очаквал подобен ефект от извършения експеримент. И все пак се потвърди всичко онова, което всички предполагахме. А именно, че използването на електрическа енергия не е било открито едва през миналия век. Отговорни за това били не датчанинът Ханс Кристиан Оерщедт (1777-1851 г. ), не британецът Майкъл Фарадей (1791 -1867 г. ) и не американецът Томас Алва Едисон (1847-1931 г. ) - знанието за съществуването й и познаването на употребата й египетските първожреци притежавали цели хилядолетия по-рано. Още в древността те можели да превръщат нощта в ден, да осветяват тъмните помещения. И то не само с помощта на примитивни светила като факли, газови или маслени лампи. О, не. Още по онова време източникът им на светлина се базирал на електричеството.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^