Светът на нормите (2006)

Светът на нормите (2006)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиФилософия
Езикбългарски
Брой страници174

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Възможно ли е да съществува съвършен свят? Отговорът е положителен — това е светът на нормите. В него са реализирани всички постановени задължения, спазват се всички забрави, осъществяват се всички позволени действия. Хората са направили избора да се подчиняват на тях. Нормативният авторитет, който създава нормите, бил той законодател, морален реформатор, соовална общност или ръководител на институция има за цел да преобразува нашия действителен свят по образеца на съвършения свят на нормите. Затова той разпростира своята воля върху човешките действия, решавайки да им даде нормативна квалификация и да ги раздели на задължителни, забранени, позволени. Целият наш живот е подвластен на създадения от него нормативно съвършен свят. Съзнателното спазване на постановените правила е фундаментална характеристика на нашето социално поведение. Нормите определят поведението, но и ни предоставят широки възможности за избор при тяхното реализиране. Затова свободата не се изчерпва само с нарушаването на правила, тя е в умението да и ги следваме и използваме за постигането на добри социални цели.
Тази книга е едно пътуване в света на нормите. То се осъществява с философско-логически средства, защото това открива по - универсални перспективи пред анализа и възможните резулти. С поставения акцент върху приложенията на логиката към практическите разсъждения книгата може да представлява интерес както за философи, така и за юристи, икономисти, политолози, а социолози, психолози.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^