Светът на трубадурите (2007)

Светът на трубадурите (2007)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЛитература, Наука
Езикбългарски
Брой страници568

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

През XII в. в придворните и аристократичните кръгове на Централна и Западна Европа се създава нова култура, която утвърждава култа към дамата на сърцето и свързаната с него куртоазна любов. Странстващи поети създават песни, възпяващи предаността към прекрасна земна жена в противовес на средновековния християнски догматизъм и аскетизъм. Възкресени са античните мотиви за радостта от живота и насладата от виното и любовта.
Сред поетите трубадури има императори, крале и аристократи редом с непознати творци, чието единствено богатство е поетическият им дар. Създавани на говоримия народен език, техните песни достигат до най-широка публика и поставят началото на новата европейска поезия.

Близо три десетилетия проф. Симеон Хаджикосев се занимава с изследване и превеждане на поезията на западноевропейските трубадури, наричани в Германия минезингери, а в Португалия жуграиш.
Изданието включва и антология със стихове на поети трубадури от различни страни - Бертран де Борн, Маркабрю, Бернарт де Вентадоур, Джираут де Борнел, Гауселм Файдит, Пейре Видал, графиня де Дие, Пейре Карденал, Валтер фон дер Фогелвайде, Танхойзер, Жуау де Гиляде и др.

Тази книга има дълга история. Основите й са положени през далечната 1979 г. , когато като лектор по български език в един от университетите на френския град Лион, Симеон Хаджикосев започва да работи върху превода на португалска класическа поезия. През 1982 г. той се ориентира към проблематиката на куртоазната любов и лириката на трубадурите. През 1989 г. Симеон Хаджикосев защитава докторска дисертация, посветена на трубадурите - "Провансалската лирика и нейното въздействие върху късносредновековната европейска поезия". Междувременно съставя и превежда книга със стихове на провансалски поети. В началото на 2007 г. превежда стихове на най-знаменитите немски минезингери, за да се оформи напълно обемната поетическа антология, представяща трубадурската поезия в настоящата книга.

Трубадурите на Прованс са създатели на лирика, която е първата в европейската култура след античността, която се създава на говорим народен език и носи подчертано светски характер. Нейната поява е немислима без възникването и утвърждаването на т. нар. "куртоазен идеал" през XII в. , свързан с новата придворно-аристократ
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^