Святата и скверната машина на любовта (ISBN: 9789548440806)

Святата и скверната машина на любовта (ISBN: 9789548440806)
Описание
Ключови думиНовела, Роман
Брой страници382

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Айрис Мърдок (1919-1999) е сред най-стойностните творци на изящната словесност, оставили траен отпечатък върху литературата на XX-то столетие, по думите на известния английски критик и личен приятел на писателката Питър Конради, автор на биографичната книга "Животът на Айрис Мърдок".

Айрис Мърдок е автор на 26 романа, носителка на множество престижни награди, сред които и отличието "Уитбред" за "Святата и скверната машина на любовта" (1974).
Обаятелни и интересни персонажи населяват този роман, изграден, както се изразява неговата създателка, подобно на "дълга и заплетена математическа задача". От една, само на пръв поглед банална, ситуация (един мъж и две жени - съпругата и любовницата) израстват два свята, които от страница в страница добиват все по-ясни контури, доближават се, сблъскват се, нараняват се и се отблъскват, ту хаос, ту хармония изпълва душите. Героите на Айрис Мърдок се самоанализират, тълкуват сънищата си, спорят, разсъждават върху теми, които се сменят с вихрена бързина - парадоксите на живота, религията, любовта, смъртта, психоанализата, вселената на подсъзнателното... Диалозите изобилстват от тънки алюзии, цитати, загатвания, същинска словесна игра, а в нея неусетно бива увлечен и читателят, и всичко това доставя истинска наслада от досега с произведение, в което уж познати и толкова разнищвани въпроси добиват други, по-различни измерения.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^