Свободните изкуства и Средновековието (2009)

Свободните изкуства и Средновековието (2009)

от 15,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиФилософия
Езикбългарски
Брой страници304

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Доц. Олег Георгиев е преподавател по средновековна философия и философия на образованието в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Научните му изследвания са в областта на история на философията, философия на културата, философска антропология и др.
Дирейки специфичен философски ракурс към темата, Олег Георгиев напълно основателно е избрал да подходи към свободните изкуства откъм тяхната "знакова изразност". Такъв подход към духовните феномени на европейското Средновековие е напълно оправдан, доколкото самият универсум на средновековния човек - както се знае - е изграден не натурално, не от глухонеми "предмети", а от предмети-със-смисъл, от значещи и натоварени с определена мисия в контекста на всеобщия божествен план предмети, сиреч символи.
Това е първото цялостно изследване върху природата и съдържанието на свободните изкуства през Ранното средновековие. Голямата заслуга на текста е тъкмо в мисленето на този период през собствените му норми, промислянето му през една от фундаменталните за него познавателни сфери - тривиума, и по-специално лидиращата периода граматика във връзката й с диалектиката.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^