Събирателните имена в българския език (2015)

Събирателните имена в българския език (2015)

от 18,00 лв 5 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

 

Събирателните имена в българския език в съпоставка с други балкански езици

20,00 лв
Информация в магазина
към магазина »
pazaruvai-lesno.bg
 

Събирателните имена в българския език в съпоставка с други балкански езици

20,00 лв
Информация в магазина
към магазина »
helikon.bg
Описание
Автор Велин Петров
Ключови думи Езици, Наука
Език български
Брой страници 456

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Книгата "Събирателните имена в българския език в съпоставка с други балкански езици" представя първото цялостно изследване на лингвистичната категория събирателност и на класа на събирателните съществителни имена в българския език. Събирателните имена са изследвани в синхрония и диахрония, проследява се промяната в коцептуализацията им от най-старите писмено засвидетелствани събирателни имена в българския език до днес. В резултат на анализ на множество лексикографски източници и наблюдения върху някои от българските диалекти, както и върху разговорния български език, са открити и приведени като илюстративен материал голямо количество примери. Освен в синхронен и диахронен аспект събирателните съществителни имена се изследват и в съпоставителен план – поставени на фона на сравнителното балканско езикознание. Съпоставки са направени най-вече с гръцки език, в по-малка степен с албански и румънски език. В немалко случаи, когато това внася допълнителна яснота по разглеждания въпрос, са правени паралели с други славянски, германски, романски и тюркски езици.

В монографията е направена цялостна, системна класификация на периферните и прототипичните събирателни имена въз основа на техните лексикосемантични и граматически характеристики. За първи път в българската лингвистика се извършва подробен анализ на словообразувателните модели и на наставките класификатори, с които се образуват събирателните съществителни имена в българския език.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^