Съдба срещу свободна воля (2012)

Съдба срещу свободна воля (2012)

Още оферти

Описание
Ключови думиЕзотерия
Езикбългарски
Брой страници240

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Тегло 0.330 кг

„Съдба срещу свободен избор е философска битка, която няма да приключи скоро – признава Мари Джоунс, – тъй като в живота ни продължават да се появяват до­казателствата за съществуването както на едното, така и на другото, а също и на двете, взети заедно. Но е възможно тази книга да покаже, че истината навярно е някъде по средата, и независимо в какво вярвате, животът ви е отражение на тази ваша вяра.

Дебатът започва със съдбата. Проследавайки идеята за съществуването на предопределеност на човешкия живот в митологията и религиозните традиция, авторката установява, че съдбата на практика има множество форми. В някои случаи тя допуска съществуването на известна свободна воля – т. е. човек е предопределен на достигне от точка А до точка Б, но пътят, по който ще го направи, избира той. Според други философски теории обаче каквото и да направим, ние живеем по план, определен преди нашето раждане, който е неизменен и не подлежи на контрол. Двете крайни теории и тези между тях са подкрепени с примери от живота на реални хора, успели да променят житейския си път благодарение на собствената си силна вяра и намерения, но също и за такива, които чрез свободен избор са стигнали, случайно или не, до събития, които в последствие са им се стрували предопределени.

В търсене на пресечната точка в този дебат Мари Джоунс обяснява, че концепцията за кармата в източните учения е едно идеално потвърждение за действието на свободната воля в рамките на съдбата. Кармата е закон за причината и следствието, който показва, че нашият свободен избор вчера (или в минали прераждания) се превръща в наша съдба днес. В същото време човек има възможност благодарение на самоусъвършенстване да достигне състояние на просветление – тогава той разчупва кармичните окови, които сам си е създал, и достига пълно освобождение.

Съвремената наука, разкрива ни Мари Джунс, също взема участие в спора между съдба и свободна воля, като им дава нова възможност да си подадат ръка. Квантовата физика говори за наличието на едно неограничено поле от възможности, които обаче изискват наблюдател, за да могат да се реализират. Съдбата ни дава чист потенциал, набор от шансове. Но за да ги реализираме, трябва да действаме, да вземаме решения и да поемаме отговорност...

Като заплита по удивителен начин елементи от духовността, науката и екстрасензорните преживявания, книгата „Съдба срещу свободна воля ни потапя в една от най-великите мистерии – загадката за движещите сили на живота и ни помага да открием как един вечен спор би могъл да повлияе и на собствения ни житейски път.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^