Съдбата на циганите в Европа (2006)

Съдбата на циганите в Европа (2006)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор
ЕзикРуски
Брой страници322

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Отначало замисълът за тази книга бе тя да разкаже единствено историята на преследването на циганите от страна на нацистите - история, която още не е била разказвана. Скоро стана очевидно, че тази глава от историята на циганите не може да бъде разглеждана изолирано. Тя е част от поредицата преследвания и издевателства, основани на дълбоко вкоренени в европейските общества предразсъдъци. Ние също така се опитахме да покажем, че циганският народ в момента е изправен пред по-рафиниран натиск за насилствена асимилация и пренебрежение, които също го заплашват с унищожение като отделен етнос. Реакция на това е появата на национално съзнание, проявено в световното ромско движение.

"Съдбата на циганите в Европа" на лингвиста и изследователя на ромската общност Доналд Кенрик и журналиста
Грейтън Пъксън е първото по рода си академично проучване на историята на циганските групи от тяхната поява в Европа през Средновековието до наши дни. Основополагащо за развитието на ромските изследвания, то отделя специално внимание на периода на нацизма (1933-1945 г. ), като проследява корените на антициганските предразсъдъци, властвали векове наред изтреблението на стотици хиляди в лагерите на смъртта.
Периодите на насилие и пренебрежение превръщат ромите - някогашните деца на Индия - в цигани, народ фантом, измислен от гаджо... Когато циганите получат възможност да си сътрудничат със заобикалящото ги общество за разрешаването на проблемите на неинтегрираността, те ще поемат част от отговорността за определянето на това по какъв начин и за колко време може да бъде постигнат напредък. Щом този процес започне, ние ще можем най-сетне да обявим: "Циганите вече не съществуват, на историческата сцена излизат РОМИТЕ".
Доналд Кенрик, Грейтън Пъксън
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^