Съпоставка на Мойсеевия закон и римските закони (2009)

Съпоставка на Мойсеевия закон и римските закони (2009)

от 7,20 лв 4 оферти

Още оферти

Описание
COLLATIO LEGUM MOSAICARUM ET ROMANARUM

Ръкописите със заглавие "Lex Dei quam praecepit dominus ad Moysen" ("Закон божи, който бог предаде на Мойсей"), открити през ІХ-ХІ в. , не престават да бъдат обект на интерес за историци, юристи, филолози, теолози и пр. В допълнение към теориите за неавтентичността на заглавието на текста, в който са представени паралелни норми от Мойсеевите и римските закони, е и назоваването му през ХVІ в. като "Collatio legum Mosaicarum et Romanarum" (Съпоставка на Мойсеевите и римските закони).
Collatio е нетрадиционен и уникален за епохата си сравнителноправен опус. Древният автор е дал пример за отношение към различните правни култури и народи и за търсене на единството на човешката цивилизация в спазването на универсални закони.
Книгата съдържа латинския текст на този извор на правото с редактиран и анотиран превод на български, изложение по въпроси, свързани с ръкописите, тяхното авторство, период и цели на създаване, предназначение и пр. Представени са основните мнения и хипотези, както и библиография за самия източник, за римското и еврейското право през Късната античност и Ранното средновековие.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^