Съвременните въоръжени конфликти в историята на военоморското изкуство (2004)

Съвременните въоръжени конфликти в историята на военоморското изкуство (2004)

Съвременните въоръжени конфликти в историята на военоморското изкуство (2004)

от 9,80 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиПолитика, Социология
Езикбългарски
Брой страници320

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

"Историята на военноморското изкуство е обобщение на многовековния опит на върховите постижения в областта на теорията и практиката на въоръжената борба на море. Тя проследява и изследва проявлението и изменението във времето на характера на въоръжената борба и на принципите на военното изкуство.

Възниква въпросът какво общо има даденото определение с наскоро завършилите въоръжени конфликти? Британският историк капитан I ранг Роскил отбелязва, че "древногръцката дума "история" означава изследване и не е задължително да се свързва с миналото". Тези думи той пише в края на своето три-томно изследване за Втората световна война, на която е съвременник. Очевидно е, че на посочената мисъл е съдено да надживее своя автор (Роскил умира през 1982 г), за да послужи като аргумент срещу колебанията, възникващи около всяко военноисторическо изследване на съвременните въоръжени конфликти. Освен чисто теоретичен, въпросът има и практико-приложен аспект, защото изучаването на най-новата история на военноморското изкуство е важен фактор за дълбокото разбиране на съвременния характер на въоръжената борба и перспективите за неговото развитие. То спомага за правилното формиране на възгледите за използването на морската мощ на държавата като цяло, а в частност уточнява мястото и ролята на всеки от нейните компоненти.
Събитията на море в хронологичните граници от 1967 до 1991 година съставляват последния завършен период от военноморското изкуство на миналия век. Същевременно той е граничен на текущия, което обуславя интереса към него, а този интерес има много аспекти. В настоящия труд събитията се разглеждат само под ъгъла на два от основните обособени проблеми на военноморското изкуство, а именно:
- борба по морско-океанските и речно-морските комуникации;
- унищожаване на силите на противника на море и в пунктовете за базиране.
Това дава възможност да се концентрира вниманието на конкретните проблеми на военноморското изкуство. То е в съответствие със съществуващите учебни програми и отговаря на задачата да се изучава характерът на въоръжената борба на море, а не само на историята. " Асен Кожухаров
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^