Tabula Cebetis (ISBN: 9789547871045)

Описание
Ключови думиАнтики, Литература, Младежка литература
Езикбългарски
Брой страници114
Тегло684

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„TABULA CEBETIS или „????? („Картина на човешкия живот) е шедьовър на античната литература, наричан още инициатично произведение, призвано да разкрие на хората пътя към Мъдростта.

В продължение на векове, от 5 в. пр. Хр. до 19 в. , този странен кратък текст, създаден на кръстопътя на литературните жанрове – филипика, диалог, алегория, ексфрасис и т. н. . – се ползва с огромен успех и е включван в множество наръчници и учебници за обучение на младежи и възрастни в принципите на моралното поведение. За съжаление от началото на 20 в. текстът-алегория е почти забравен и е предмет за изучаване единствено на изследователите на античната литература – тъжен факт, тъй като увлеченото от техническата революция и процес на глобализация човечество би могло да почерпи от него дълбоката философска мъдрост за смисъла на човешкия живот.

Настоящият превод, дело на Мария Арабаджиева, е направен от френски по книгата на Жил Боало (1631–1669 г. ) – „La vie et la philosophie d'?pict?te: Avec le Tableau de C?b?s („Животът и философията на Епиктет и Tabula Cebetis), 1772 г. , и е сравнен с книгите на английски език „The Emperor-Marcus Antonius: his conversation with himself. together with the mythological picture of Cebes the Theban, etc. Tr. into English from the respective originals, by Jeremy Collier („Император Марк Аврелий: неговият Разговор със себе си, заедно с митологичната картина на Кебет от Тива, превод от оригинала от Джереми Колие), 1702 г. , и „The Greek Pilgrim's progress. Generally known as the Picture, by Kebes. Translated by Kenneth Sylvan Guthrie („Пътят на гръцките поклонници, наричан Картина на човешкия живот, превод на Кенет Силвън Гутри), 1910 г. , както и с българското старопечатно издание „Кевита Тивейскаго таблица (1850 г. ), преведено от старогръцки от Параскев П. Константинович Сливиянина.

Изданието е лускозно с твърда подвързия, илюстрирано с картини и гравюри от ценни старинни книги, описващи „Tabula Cebetis, алегоричната Картина на човешкия живот.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^