Тайната на гроба на Методий, моравски епископ (2014)

Тайната на гроба на Методий, моравски епископ (2014)

от 9,00 лв 3 оферти

Офертите за продукта

 

Тайната на гроба на Методий, моравски епископ

9,00 лв
Информация в магазина
към магазина »
slaveikov.bg
 

Тайната на гроба на Методий, моравски епископ

9,50 лв
Информация в магазина
към магазина »
bookpoint.bg
 

Тайната на гроба на Методий, моравски епископ (BKBKI000292)

10,00 лв
Безплатна доставка
Информация в магазина
към магазина »
ozone.bg
Описание
Автор Зденек Кланица
Ключови думи Наука
Език български
Брой страници 152

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Текстът към книгата Тайната на гроба на Методий, моравски епископ на проф. Зденек Кланица е богато илюстриран с над 40 страници снимков материал, почти всички от които се публикуват за първи път на български език.

Преди три десетилетия при архелогически разкопки в голямото ранносредновековно градище при с. Микулчице (средновековният моравски Велехрад) в района на Бърно, е открит гроб на висш духовник. Според известния чешки археолог проф. Зденек Кланица там е погребан самият св. Методий, а неговите заключения са приети от редица авторитетни учени. Вестта за важното археологическо откритие веднага намира отзвук сред българската общност в Чехия. До 2000 г. спорадично, а от началото на новото хилядолетие – неизменно, на 11 или 24 май пред един голям кръст в красивия археологически резерват Микулчице се събират българи от Чехия, както и от Словакия, Австрия, Унгария, Полша, Румъния и други страни, гости от България. На 24 май 2009 г. в Микулчице тържествено бе открит паметник на Светите братя, дело на даровития скулптор Емил Венков.

В България изследванията на проф. Кланица са известни на ограничен кръг специалисти. Няма съмнение, че те за­служават да бъдат представени на широката общественост. За нас, българите, световноисторическот о дело на Светите братя Кирил и Методий е една от нашите културно-национални характеристики – и в обществен, а дори и в личен план! Затова българското издание на монографията на проф. Зденек Кланица е своеобразно културно събитие – акт, който ни среща с една непозната светиня, с едно сакрално място, което пази историческата памет за равноапостолния първоучител Методий и неговия безсмъртен дух.

проф. Пламен Павлов
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^