Тамплиерство и масонство, том 2: От Ордена на Храма до франкмасонството (2013)

Тамплиерство и масонство, том 2: От Ордена на Храма до франкмасонството (2013)

от 26,10 лв 2 оферти
Описание
Вторият том на " Тамплиерство и масонство", наречен " От Ордена до франкмасонството", е обърнат конкретно към историята на тамплиерите и масоните. Всъщност тук става дума за поглед към едно вековно сплитане на историческото и легендарното. Историята, разбрана като опит за коректно изследване на отминалите събития на основата ан документи и заслужаващи доверие свидетелства. Легендите, разбрани като неудържимо сплитане на факти и фикции, като игра на въображението с дистанциите и с празнотите на времето. Легендата, действаща като механизъм за идентификация, като възможност за сплотяване на общността около забележитени събития и предизвикателно минало.

В историко-легендарен контекст авторът проследява връзките между тамплиерите и масоните. Историята на човечеството е сплитане на предания, в които героите могат да изчезнат и отново да се появят. Героите на смътните истории обикновено имат няколко генезиса, те са наследници на различни традиции, те са деца на едни и същи духовни отци. Именно по отношение на предаваното знание и на пазителските призвания, масонството и тамплиерството се оказват близки, типологически сходни общности. Тази близост е видима, въпреки различните исторически разкази и институционални конфигурации, в които по-нататък двете общности ще бъдат вписвани.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^