Танцът в оперетата и мюзикъла (2007)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиКино, филм, театър, Музика
Езикбългарски
Брой страници188
Тегло217

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Желка Табакова е хореограф. Завършва балетна режисура в ГИТИС, Москва през 1985 г. През 1989 г. специализира съвременни танцови техники в Париж. Балетмайстор във Варненската опера от 1985 до 1992 г. и главен балетмайстор на Национален музикален театър "Ст. Македонски" от 1992 до 1997 г.
В творческата си биография има 26 балетни постановки, 10 мюзикъла за драматичен театър, хореографията на 14 оперни творби, 23 танцови решения за оперети и мюзикъли. Преподавател е по класически и съвременни танци в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".
Настоящата книга търси своите основания в липсата на изследвания в българското балетознание върху танцовите форми и хореографията в оперетата и мюзикъла. Представянето и интерпретирането на емблематични оперетни и мюзикълни заглавия превръща изследването в надежден източник на богата информация за спецификата и функциите на танца в структурата на популярните музикално-сценични жанрове. Анализиран е значителен музикален материал, неговите разнообразни сценични реализации, както и оригинални режисьорски и хореографски решения на творби от чужди и български автори. Обект на съпоставителен анализ са танцово-пластичните решения в класически за двата жанра произведения, поставяни на световна и на българска сцена. Текстът има историографска стойност, проследявайки етапите в установяване на танцовите практики на оперетата у нас, и теоретическа, обосновавайки научно доскоро интуитивно налучквани похвати в хореографската ни практика. Значителен приносен момент е анализът на причините за разичията в хореографските модели на чуждите и български мюзикълни заглавия.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^