Тибетският Сакя Пандита (2007)

Тибетският Сакя Пандита (2007)
Описание
Ключови думиЕзотерия, Философия, Религия
Брой страници182

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

В тази книга се разказва за Сакя Пандита Кунга Гьелцен (1182-1251) - най-известния патриарх на тибетската будистка школа Сакяпа, доминирала в Тибет в продължение на няколко столетия. Сакя Пандита се почита в Страната на снежните върхове и като ерудиран философ и блестящ поет, чиято „Скъпоценна съкровищница от благозвучни речи\", написана в съответствие със строгия древноиндийски поетологичен канон, е преведена в много съседни страни. Тя се превръща в истински компендиум от етични максими, които за сетен път потвърждават непреходния характер на тибетската духовност.
Александър Федотов е доктор на филологическите науки, професор по корейска, монголска и тибетска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски\".
Завършва Факултета по източни езици и култури в Санкт-Петербургския държавен университет. Специализира и изнася лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния и Русия. Директор е на Центъра за източни езици и култури в Софийския университет „Св. Климент Охридски\". Член е на световните асоциации по кореистика, монголистика, тибетология и алтаистика.
Научните му интереси са в областта на старата и средновековната корейска, монголска и тибетска литература, култура, философия и религия. Над двадесет негови книги, както и много студии и статии са публикувани в повече от двадесет държави - България, Великобритания, Индия, Китай, Монголия, Япония, Русия, Чехия, Унгария, Република Корея, Франция, Тайланд, Казахстан, Швейцария, Канада и др.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^