Точния мерник (2013)

Описание
"Точния мерник" е роман, който би могъл да бъде написан единствено от Вонегът: провокативен, странен, предизвикващ размисъл. Руди Уолц получава прякора си при злощастни обстоятелства, когато едва 12-годишен, без да иска, убива жена, но историята започва всъщност доста време преди Руди дори да се роди. Баща му, непрокопсал художник, талантлив единствено в очите на жена си, тръгва да учи в Европа, след като липсата на талант му попречва да влезе в художествена академия. Така той се озовава в Австрия, където същата липса за пореден път е пречка пред следването му, но затова пък се сприятелява с друг пропаднал художник, който по-късно ще стане канцлер на Третия Райх.
Историята на Руди Точния мерник и на неговото семейство е толкова нестандартна, че тя може да се зароди само в един не по-малко нестандартен, но творчески плодовит ум като този на Вонегът.

Кърт Вонегът (1922 - 2007) е американски писател, романист и сатирик, който се изявява и в сферата на изобразителното изкуство. Роден е в Индианаполис, следва в Чикаго и Тенеси, списва редовна колонка в студентския вестник. Занимава се с журналистика, преди да влезе в редиците на американската армия, участвала във Втората световна война. Писателят е очевидец на бомбардировката над немския град Дрезден през 1945 г. (взела над 60 000 човешки жертви), където е военнопленник. Това става повод и за написването на един от неговите литературни бисери, "Кланица 5". Запазена марка на стила на Вонегът е пиперливият език, с който той борави виртуозно и който си е спечелил определението "вонегътизъм", многопластовото наслояване на контекста, оригиналните рисунки, с които допълва мисълта си, интегрирането на научнофантастични елементи като пътуване във времето.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^