Толерантността към неопределеност (2003)

Толерантността към неопределеност (2003)

от 6,30 лв 5 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиПсихология
Езикбългарски
Брой страници224
Тегло202

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Човек се среща с неопределеността във всички области на своя живот - на работа, вкъщи, в ежедневието си, във взаимоотношенията с другите, със социалните групи и с институциите. Психологията описва поведението на личността в неопределена ситуация с понятието толерантност към неопределеност. Поведенческа реакция на неопределеността е различна.

Индивидът може да възприеме неопределеността като заплаха и да я отхвърли или игнорира. Нетолерантността към неопределеност насочва развитието на личността към зоната на сигурността, познатите неща, общоприетите ценности, утвърдените правила и норми, ясните и недвусмислени критерии и ситуации.

Човек обаче може да реши да приеме предизвикателството да живее и да действа в условията на неопределеност. Срещата с неопределеността е покана, отправена от живота към творческата природа на личността, която разширява жизненото си пространство и вътрешната си среда, като открива и осъществява нови възможности за живот, преодолявайки изпитанието на несигурността в нови и непознати начинания. Така човек участва в сътворението на реалността на своя живот и живота на следващите поколения, обогатявайки света и себе си.

Монографията на Катя Стойчева предлага първото системно изследване на толерантността към неопределеност като характеристика на личността в българската, и не само в българската, психологическа литература.

Нейните изводи са ценни не само за психологията на личността, но и за теориите за развитието, в които индивидуалната пластичност се разглежда като фактор за успешното или щастливо развитие и стареене.

Хайгануш Силгиджиян

По интересен начин и с много примери се представя прилагането на конструкта толерантност към неопределеност при анализа на проблеми от областта на психологията, вземането на решения, медицината, психотерапията и психологическото консултиране, образованието, иновационната дейност, както и при опитите да се разберат събития и феномени, намиращи се на границата на обичайното.

Изключително ценен източник на информация за всеки изследовател в областта.

Елена Паспаланова

Катя Стойчева, доктор по психология и научен сътрудник в Института по психология към БАН, работи по проблемите на творческата личност и мотивацията за творчество, уменията за творческо мислене и решаване на проблеми, надарените деца и училището.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^