Това се случи пред очите ми (2012)

Това се случи пред очите ми (2012)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска литература, История, Военна история
Езикбългарски
Брой страници292

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Тегло 0.450 кг

България през мандата на президента Петър Стоянов и промените след падането на комунизма
Йордан Василев е български литератор, автор на 15 сборника, между които и две книги за Багряна в съавторство с Блага Димитрова. През март 1948 г. семейството му е изселено от София. Софийското им жителство е възстановено през 1964 г. Става студент по българска филология, а през 1956 г. след въстанието в Унгария е изключен от Софийския университет. От 1966 г. започва работа в отдел „Критика на сп. „Септември. През 1967 г. го уволняват заради ръкопис на статия и остава 2 години без работа, след което започва като уредник в сп. „Литературна мисъл, но и оттам е уволнен. Работи като специалист в Института за литература на БАН. Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 г.
Той е един от основателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството и на СДС. Бил е председател на Националния клуб за демокрация, както и депутат в 7 Велико Народно събрание и в 36 НС, в което е избран за председател на Комисията за национална сигурност. Като член на „групата на 39-те, отказва да подпише новата конституция...
\"Петър Стоянов пое отговорността за незабавно подаване на молбата ни за членство в НАТО и Софиянски, независимо от колебанията на някои министри, я предяви. Този акт беше от решаващо значение за страната и трябваше да се извърши подобаващо бързо, макар и в тогавашния НИС на СДС да нямаше убеденост, че моментът е назрял\".
Филип Димитров, „Митовете на българския преход

\"Българите се довериха на човека, за когото се надяват, че ще убие двуглавата ламя на бившите комунисти и икономическата мизерия\".
Теди Уайлър за събитията от 4 февруари 1997 г. , „Асошиейтед прес

\"Невъзможно беше да се пренебрегват правата на народа, дори и бившите комунисти понякога се предават... Главен герой на неочакваната развръзка е президентът Петър Стоянов\".
„Авенире, всекидневникът на Ватикана

\"В президента Петър Стоянов българите виждат спасителя от кризата, защото живеят в страна, която единствена от бившия соцлагер не успя да се справи с промяната\".
сп. „Шпигел

\"Точно такъв президент може да направи България привлекателна\".
„Евронюз

\"Първите сто президентски дни, които се закръглиха вчера, бяха без преувеличение най-силните управленски дни на България след падането на Берлинската стена\".
Милена Бояджиева, в-к „Демокрация, 3.05. 1997 г.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^