Традиции и празници в България (2003)

Традиции и празници в България (2003)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор, Публицистика
Езикбългарски
Брой страници224

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

През последните десетина години на вече изминалия XX век у нас се проявява необикновено голям интерес към традиционната обредна система на различните етноси, населяващи българската земя. Този интерес е напълно оправдан, тъй като почти половин век живяхме в строга атеистична обстановка и атмосфера, която сякаш искаше да изтрие отделните народностни характеристики и народната традиционна култура на българските граждани. Изоставиха се редица от специфичните ритуали при семейните празници: годежи, сватби, кръщавки и погребения. Значителна част от календарните религиозни празници също се забраняваха и затова някои от най-големите като Бъдни вечер и Коледа, Богоявление, Ивановден, Заговезни, Тодоровден, Благовещение, Лазаровден, Гергьовден и пр. бяха обикновени работни дни. Само Възкресение Христово и Цветница, тъй като са винаги в неделен ден, се празнуваха в тесен семеен кръг и тръпно посещение в църквите при тържествените богослужения. Затова пък задължително се честваха Девети септември, Осми март, Първи май и т. н. Тия забрани значително допринесоха за загубване на съществени елементи от обредната система на различните етноси и за скъсването с обреди и обичаи, просъществували през вековете, независимо от превратностите в историческия житейски път на българската държавност.
Поради всички тези причини и най-вече поради духовното обедняване на населението и някакъв необясним стремеж да се затварят в тесен кръг не само отделните народни общности, но и отделните семейства и родове, реших се да предложа на читателите тази книга с надеждата, че тя ще създаде не само интерес у младите към празничната традиция, но и ще запали тяхната любознателност и любопитство към проучване на съхраненото народно творчество. В книгата давам най-характерните празници на българските граждани от арменски, еврейски, турски и цигански произход. На първо място, разбира се, са българските, които разкриват спецификата и общото на различните семейни и календарни празници. Защото през дългите векове съвместен живот българи, арменци, евреи, турци, цигани, каракачани, казълбаши, гагаузи и др. незабелязано и някак си съвсем естествено са си оказвали взаимно влияние в бита, поминъка, облеклото, домашната текстилна индустрия, занаятите и народната култура.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^