Тракийските стенописи от Казанлък (ISBN: 9789544950774)

Тракийските стенописи от Казанлък (ISBN: 9789544950774)

от 9,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиИзобразително изкуство, Рисуване
Езикбългарски
Брой страници59
Тегло128

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Стенописите от тракийския храм в Казанлък, обикновено считан за гробница, са образно отражение на вътрешния път, който човешката душа изминава в древността при посвещението в дионисиевите мистерии. Тяхната централна сцена, която с основание се разглежда като „сватбена, пресъздава най-свещената от всички мистерийни опитности на сливане на душата на посветения с архе-типната божествена Световна Душа. Целта на това е възстановяването на нейното божествено първоединство отпреди времето на грехопадението и разделянето на половете. В случая това не става чрез физическото свързване с жена, а чрез божественото, безполовото съединяване с Женския Световен Принцип, чийто образ е жената на трона.

Както личи по всичко, Тракия е едно от местата, където мистериите от дионисиев тип се запазват най-дълго и продължават да функционират приблизително до началото на 3 в. пр. Хр. Невъзможността за по-нататъшното провеждане на техните посветителско-оздрав
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^