Трактат за живописта (ISBN: 9786191525003)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЧуждоезична, Изкуства, Изобразително изкуство
Езикбългарски
Брой страници490
Тегло755

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„Трактат за живописта несъмнено е един от най-известните и основополагащи теоретични трудове на Леонардо да Винчи. През вековете мнозина са търсили в произведението отговори на ключови въпроси: Има ли принцип, на който се основава живописта? Върху какво хвърля светлина този принцип – цялостна философия или определени конкретни възгледи? До каква степен отразява разбиранията на самия Леонардо?
Да Винчи разглежда различните произшествия и движения при човека; облеклата и природата на дрехите; начина да се обличат фигурите с грация; сянката и светлината; перспективата, отблясъка; отражението, тъмнотата и светлостта на планините; дърветата, зеленината; облаците и хоризонта…
„Трактат за живописта е в превод от италиански език на големия български хуманитарист Владимир Свинтила, а редактор е покойният преводач и лингвист Петьо Ангелов.

Най-често издаваният от ръкописите на Леонардо е "Трактат за живописта". Въпреки това книгата е била четена предимно от художници и историци на изкуството. Нейното влияние върху живописта не може да се оцени. Трактатът на Леонардо е като силна напитка, която човек пие на бавни глътки. Тя трябва да се изучава. Човек трябва да я носи в джоба си и да я прелиства. Тя е едно ръководство върху тази странна среща на природата и нейното изобразяване на платното.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^