Труд, радост, отдих и култура (2013)

Описание
Ключови думиБългарска история, История, Психология, Социология
Езикбългарски
Брой страници168
Тегло299

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

"Труд, радост, отдих и култура" е книга, която съдържа две студии на Иван Еленков, писани по време на работата му в Програмата за независими изследвания в областта на социалните и хуманитарните науки на Центъра за академични изследвания София.

Първата проследява дейността на държавното мероприятие "Труд и радост", провеждано от 1941 до 1944 г. , и метаморфозите на наследилата го през 1945 г. отечественофронтовск а служба "Отдих и култура на трудещите се", закрита в началото на 1948 г. Изследването разглежда годините по границата на 9 септември 1944 г. и под привидните сходства на тези първи държавни проекти за обхват на свободното време, времето в труд и обествена мобилизация на широки маргинализирани слоеве авторът анализира разбиването на социалната структура и унищожаването на водещите през първата половина на ХХ век принципи на социалната политика още през ранните година-две от комунизма у нас.

Втората студия е посветена на управленския и културния феномен на същата епоха, наречен "културен календар", и разглежда основната му функция да бъде централизирано управление на процесите на културен обмен при непредотвратимо изпълнение на набелязаните мероприятия в календарния поток на дните он годината.

Общата линия, свързваща двете изследвания, е идеологическото моделиране на всекидневието през епохата на комунизма в България.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^