Творения, том 17: Тълкуване на псалом 118 (2014)

Описание
Забележителните трудове на Преосвещения Теофан по изясняване на Божието слово са едно от най-важните дела на неговия житейски подвиг. Светителят гледа на Божието слово не само като на извор на знание, но и като на живо и действено ръководство за нравствен живот. В него има не само Божествено откровено учение, но и действителна благодатна сила за живот и благочестие.

Сто и осемнадесети псалом е особено произведение. В нашата света Църква е положено той да бъде четен всяка сутрин. По думите на Блажени Теодорит „този псалом е достатъчен за всеки, който желае съвършена добродетел за да израства в нея, живеещият разсеяно да се подбуди към усърдие, падащият духом да се въодушеви, нерадивият да се изправи, с една дума, да даде всякакво лечение при различните човешки немощи.

Тълкуванията на Сто и осемнадесети псалом на Светителя Теофан са дълбоко назидателни. Подобно на древните свети отци и учители на Църквата, често и с техните слова, Светителят постоянно преподава нравствени уроци на читателя, въвежда го в съзерцаване и оценка на различни състояния на вътрешния духовен живот на християнина. Това е жива проповед за пътищата към нравствено съвършенство. Преосвещеният Теофан, като несравним познавач и тълкувател на Свещеното Писание ни е оставил просто и достъпно написани трудове, ненадминати по проникновената си дълбочина на разбирането на свещения текст и по пълнотата и широтата на неговото изяснение. Сред тях е и Сто и осемнадесети псалом.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^