Търговско ръководство за търгуване, промишленост, мореплаване и за търговски дела (2010)

Търговско ръководство за търгуване, промишленост, мореплаване и за търговски дела (2010)

Офертите за продукта

Описание
Ключови думиБизнес, Бизнес, Икономика, Икономика
Езикбългарски
Брой страници900

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Състояние: отлично
Издателство: Наука и изкуство
Град на издаване: Варна
Преводач: Хр. Л. Хамамджиев, А. П. Гранитски
Налични бройки: 1
Ширина: 160 мм
Височина: 230 мм
Дебелина: 45 мм
Корици: твърди
Ключови думи: търговия, промишленост, мореплаване, Гърция, Икономически университет, Варна, енциклопедия

Фототипно издание.

Оригиналът е издаден през 1858 г. в Цариград и е превод от гръцки на български. Книгата е създадена за нуждите на гръцките търговци в Средиземноморието и най-вече за тези от тях, които търгували в териториите на Отоманската империя.

Изданието на Икономически университет - Варна се посвещава на 90 години от създаването на висшето училище и на 150 години от отпечатването на първата търговска енциклопедия на български език.

-----------

„Търговско ръководство за търгувание, промишленост, мореплавание и за тръговски делания е първата у нас книга по морски въпроси, написана на български език. Тази ценна реликва по корабоплаване, отпечатана с църковнославянски букви, се съхранява във варненския Военноморски музей. Книгата е преведена от гръцки език и е издадена в Цариград през 1858 г. със съдействието на българина Хр. Л. Хамамджиев.

Появяването на книгата по време на Кримската война говори за нарасналите интереси на българите към търговията и мореплаването. Четири години по-късно в Цариград се създава и първото параходно дружество „Провидение.

Първата българска книга по корабоплаване има 760 страници. Тя преставлява кратка енциклопедия и дава познания за правилата и реда в търговското корабоплаване. Започва с исторически преглед на мореплаването. Дадени са взаимоотношенията между пристанищните власти, екипажите на корабите и товародателите. Посочени са условията, при които може да се стане „корабоплавател (капитан на кораб до 30 тона) и „корабоначалник (от 30 тона нагоре), за което е необходим практически изпит по „навтика (навигация). В специален раздел се описват правата и задълженията на моряците („корабленци). Практикуващите без диплом се наказват с глоба. В един от разделите на книгата се изброяват правилата за движение на плавателните съдове в морето и в пристанищната акватория, начинът за водене на корабния дневник, задълженията на капитана.

Книгата завършва със списък на „спомоществуватели в Цариград, т. е. имена на българи, които са помогнали да бъде отпечатана тази корабна енциклопедия. (Хрисанка Янкова, в. „Орбита, бр. 49, 04.12. 1982 г. ).
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^