В убиване на времето (2007)

В убиване на времето (2007)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиФилософия
Езикбългарски
Брой страници250

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„Слушайте казах им, дали са ми 80 000 марки, за да направя нова библиотека, отидете и купете каквито искате книги и направете колкото искате семинари. Не ме питайте за нищо бъдете независими!" Повечето от асистентите бяха революционери, а двама от тях ги издирваше полицията. И въпреки това не купиха Че Гевара, нито Мао или Ленин купиха книги по логика! „Трябва да се научим да мислим", казаха те, като че ли логиката имаше нещо общо с това. "
„Хората, най-вече интелектуалците, изглеждат неспособни да се задоволят с малко повече свобода, малко повече щастие, малко повече светлина. Забелязвайки някаква дребна полза, те се вкопчват в нея, определят я, доказват я и по този начин създават условия за една Нова ера на невежество, мрак и робство. Доста е изненадващо, че все още има хора, които искат да помагат на другите от лични подбуди, защото са с добро сърце, а не заради принудата на някакви принципи. Още по-изненадващо е. че някои от тези хора могат да работят в институции въпреки алчността, некомпетентността и борбите за власт, които явно съпровождат и най-благородните каузи. Но такива хора има и моята съпруга Грация е сред тях. "
„И като казвам любов, нямам предвид някакво абстрактно обвързване, като „любов към истината" или „любов към хората", които, взети сами за себе си, често са насърчавали тесногръдието и жестокостта. Нито пък имам предвид емоционалните фойерверки които скоро сами се изгарят. Всъщност не мога да кажа какво точно имам предвид, защото това би поставило граници на едно явление, което представлява постоянно променяща се смесица от грижа и разбиране. "
„... този вид любов няма някаква определена същност.
Тя не е предмет нито на интелекта, нито на волята, а е резултат
от щастливо стечение на обстоятелствата. Тя е дар, а не постижение.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^