Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт (2011)

Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт (2011)

Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт (2011)

от 16,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиФилософия
Езикбългарски
Брой страници376

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Васил Видински е преподавател в катедра история на философията при Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2007 г. защитава дисертацията :Взаимодействие между философия и физика при Рене Декарт и Исак Нютон /проблемът за относителността/".
Книгата проследява зараждането на един от най-важните и продължителни исторически конфликти във философията на природата: борбата между релативисти и абсолютисти по отношение на пространството, времето и движението. Катализатор на този конфликт е Рене Декарт - първият, опитващ се да създаде последователна релационистична система във физиката, която обаче започва да ерозира още с възраженията на Нютон. Изследването разкрива и разгръща фундаменталните светогледни позиции на двамата учени през персонална, понятийна и контекстуална рамка. Ако използваме клишета, то в крайна сметка бащата на модерната философия /Декарт/ и бащата на модерната физика /Нютон/ се разминават - точно както се разминават непрестанно идеите и понятията. В изследването са преведени за първи път на български език /от латински и от френски/ два основополагащи и често цитирани откъса от Нютон и Декарт.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^