Още оферти

Описание
Ключови думиПраво
Езикбългарски
Брой страници351
Тегло300

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Състояние: отлично
Подзаглавие: Практически проблеми
Издателство: Сиби
Град на издаване: София
Налични бройки: 1
Ширина: 145 мм
Височина: 200 мм
Корици: меки
Ключови думи: Вещно право, Марио Бобатинов, Красимир Влахов, Сиби, право

Проблемите на вещното право винаги са представлявали особен интерес за практикуващите юристи, защото засягат всеки български гражданин и пораждат значителни имуществени интереси. В периода след 1991 г. бяха приети редица реституционни закони, предвиждащи възстановяване на отчуждените и отнети след 1944 г. имоти. Все още не е приключил процесът по възстановяване на собствеността върху земеделски земи и одържавени гори, а и в твърде продължителен период и занапред в практиката ще се поставят за разрешаване спорове за собственост, произтичащи от претенции за възстановени права по силата на реституционното законодателство. Възстановена беше общинската собственост чрез обособяването й от държавната собственост. Осъществи се продължителен процес на трансформиране на държавната и общинска собственост в собственост на физически и юридически лица чрез преобразуването и приватизацията на държавни и общински предприятия.
Заедно с проблематиката, свързана с приетите след 1990 г. закони в областта на вещното право, са разгледани и класическите вещноправни институти като владение, собственост и основанията за придобиване право на собственост, съсобственост, етажна собственост, жилищностроителни кооперации, подобрения, сервитути, правото на държавна и общинска собственост, преобразуването и приватизацията на държавни и общински предприятия като способи за придобиване на вещни права, както и някои специфични процесуални въпроси, свързани със защитата на вещните права. Специално внимание е отделено и на вещноправните проблеми, свързани с реституцията.
Във второто издание са цитирани и критично анализирани съдебни решения (много от които необнародвани) на ВКС и ВАС, вкл. и най-новата практика от 2007 г. Най-актуалните проблеми на действащото вещно право са разгледани основно от гледна точка на практиката. Това е причината за големия интерес към книгата от страна на практикуващите юристи - съдии, адвокати, юрисконсулти, нотариуси, научни работници и студенти.
Авторите на книгата - Марио Бобатинов и Красимир Влахов, са дългогодишни съдии с богат практически опит като преподаватели.
Съдържание
Защита на владението
Основания за придобиване право на собственост и други вещни права
Съсобственост
Етажна собственост
Жилищно-строителни кооперации
Подобрения
Държавна и общинска собственост
Преобразуването и приватизацията на държавни и общински предприятия като способи за придобиване на вещни права
Реституция
Земеделски земи
Сервитути
Процесуални проблеми във връзка със защитата на собствеността
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^