Описание
Ключови думиИстория, Политика, Публицистика, Социология, Военна история
Брой страници510

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Войната е дълбоко вкоренена в нашата история и в нашата култура вероятно още от периода, преди да сме станали напълно човеци.
Войната има много лица - от схватките между примитивните племена, през тоталния погром на Първата и Втората световна война до конфликтите през последните 30 години и съвременния тероризъм. Пропълзява усещането за неумолима цикличност, за това, че историята се повтаря отново и отново.
Възможно ли е човечеството да преодолее инстинкта си да воюва и ще спечели ли своята война срещу войната?
 Брилянтна история на войната, която изследва миналото на човечеството, за да можем да си представим едно по-различно бъдеще!
 Гуин Дайър е един от най-известните в света анализатори по история на войната и международната политика. Служил е в канадските ВМС, в американската и британска морска пехота. Става доктор на науките по военна история в Лондонския университет и изнася лекции в Кралската военна академия. В средата на 80-те години на ХХв. неговата седемсерийна продукция \"Войната\" се излъчва от телевизиите на 45 страни по света и получава номининация за \"Оскар\". Едноименната книга е удостоена с наградата на Факултета по журналистика на Колумбийския университет за 1986 година. Гуин Дайър води рубрика по проблемите на международната политика, която излиза два пъти седмично и се публикува от 175 вестника в 40 държави.
 Publishers Weekly
Хрониките на организираната човешка агресия са осъвременени още веднъж в това ново издание на фундаменталната книга, публикувана за първи път преди двадесет години. И докато Дайър ни разкрива историята на военното дело - от схватките между примитивните племена, през тоталния погром на Първата и Втората световна война, до стълкновенията през последните 30 години (включително продължаващите и в момента сблъсъци в Ирак) - пропълзява усещането за неумолима цикличност, за това, че историята се повтаря отново и отново. Изправяме се лице в лице с факта, че единственото нещо, което е претърпяло промени в историята на човешките войни, са новите стратегии, наложени от нови, значително по-смъртоносни, технологии... Дайър е прецизен военен историк, който подплътява своите внушителни познания с невероятен писателски стил - едновременно ненатрапчив и напълно убедителен. Като структура, книгата преминава от тема в тема - от психологията на отделните войници към функционирането на цялостните армии, от големите политически движения в историята до това как те се променят (или остават същите) с течение на времето. Това има поразяващ ефект, който превръща книгата в ценна историческа монография и в пламенен и завладяващ призив към пацифизъм.
 The Seattle Times
\"Тази книга не е просто разказ, а мрежа от взаимовръзки. Текстът ни пренася през полето на историята, осеяно с прозрения и препратки... Като интерпретативна история на войната, \"Войната\" може да се нарече брилянтна\"
 National Post
\"Гуин Дайър е един от най-известните анализатори в Канада по въпросите на отбраната и международната политика\"
 The Times
\"Човек, който знае за какво говори... Дайър ни представя една популярна история на войните на човечеството\"
 Books in Canada
\"Изчистеният език и убедителните примери на Дайър увличат читателя... Завиждам на Дайър за неговия оптимизъм. И завиждам на поколенията, на които той предвещава да спечелят войната си срещу войната. \"
 Kirkus Reviews
\"Провокативна, динамична и много добре аргументирана; ще достигате до нови прозрения почти на всяка страница\"
 Описание на книгата в www. amazon. com
Ново преработено издание на класическата книга на Дайър, която се смята за един от най-добрите анализи на историята на въоръжените конфликти...
Със своите провокативни тези, Гуин Дайър допълнително подсилва своя брилянтен коментар върху историята и произхода на войната. Той проследява появата на организираните военни сблъсъци през вековете, показвайки убедително, че основната догма е останала непроменена... Единствената истинска промяна е разрастването на технологиите, което ни позволява да организираме все по-мащабни войни.
Докато модерната наука търси отговор на въпроса дали човешките същества са програмирани да създават конфликти и да воюват, няма никакво съмнение, че войната е била постоянен спътник на човечеството още от зората на цивилизацията и че ние сме се усъвършенствали твърде много във воденето й. Във \"Войната\", бележитият военен историк и журналист, удостояван с награди, Гуин Дайър обхваща всичко от разрушаването на стените на Йерихон до модерният подход на тотална война. Той показва как инстинктът ни да воюваме е еволюирал през поколенията и как се проявява в близките до човека видове. Дайър разглежда военната действителност и заплахата от ядрени оръжия, но не възприема песимистичната позиция, че войната е нашето вечно наследство. Той харесва и уважава войниците, макар да знае, че тяхната работа е да убиват; той разбира физиологията и психологията на битката, но не е маниак на тема война. Дайър изследва зрелищни битки от човешката история, но без да изпуска от поглед човешкия фактор в тях. Всъщност той е убеден, че има надежда войната, също както робството, да изчезне безследно. Тази брилянтна книга изследва миналото на човечеството за да можем да си представим едно по-различно бъдеще.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^