Войводи от Македония (2012)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиАрхеология, Българска история, История, Военна история
Езикбългарски
Брой страници286

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Състояние: отлично
Подзаглавие: Александър Буйнов, Георги Казепов, Георги Скрижовски, Михаил Даев, Петър Милев, Стойо Хаджиев, Таската Серски, Тодор Паница, Чудомир Кантарджиев
Издателство: Македонски научен институт
Град на издаване: Благоевград
Налични бройки: повече от 1
Ширина: 145 мм
Височина: 202 мм
Дебелина: 14 мм
Формат: 60/80/16
Корици: меки

Книгата е издание на Македонския научен институт и представя очерци за околийските войводи в Серски революционен окръг, който отчасти съвпада с територията на днешна област Благоевград – секретарите на окръжния комитет Александър Буйнов от Шумен и Чудомир Кантарджиев от Сливен, драмските околийски войводи – Тодор Паница от Оряхово и Михаил Даев от Балчик, разложкият околийски войвода Георги Скрижовски от с. Скрижево, Драмско, неврокопският войвода Петър Милев от с. Косача, Радомирско, войводите Стою Хаджиев, Таската Серски и Георги Казепов, водачи на Демирхисарска, Серска и Мелнишка околия. Всички те погиват из суровите усои на Пирин или в последвалите междуособни битки на разцеплението във ВМОРО, доказвайки с мисъл и дело, че имат място в олтара на отечествената памет; че горчивата им съдба ще учи идните поколения да откриват верните хоризонти на бъдещето. Залутани между националния идеал – обединението на останалите под робство българи в Македония и Одринска Тракия със свободна България и безпътието на различни доктринерства или коминтерновски химери за федериране на Балканите, героите в книгата Войводи от Македония отстояват своето достойнство, оставайки верни до гроб на българската национална кауза. Това превръща събраната в книгата памет за тях в надежда, че новите поколения ще намерят верен изход от историческата несправедливост. Защото забравата възпроизвежда миналото, ако не се погледне истината с отворени очи – и за неизплаканите сълзи на Македония и Одринско, след бежанските потоци и лютите братоубийства, и за хилядите безкръстни гробове, пръснати по сухите рътлини от Странджа, Беласица и Пирин – до Влахина, Шар и Пелистер.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^