Въпреки всичко (ISBN: 9789545294273)

Описание
Ключови думиБиографии
Езикбългарски
Брой страници638

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

ВЪПРЕКИ ВСИЧКО
Излезе политическата биография на д-р Желю Желев

Не съм предполагал, че някога ще ми се наложи да разказвам собствената си политическа биография – така започва политическата си изповед първият демократично избран президент в историята на България. И обяснява, че е предприел тази стъпка по две причини. Първо, за да каже истината за събитията от последните петнайсет-двайсет години, които се изопачават пред очите ни – истината за българското дисидентство, за създаването на СДС, за Кръглата маса, за нежната революция, мирния преход, първите демократични избори, Великото народно събрание, Конституцията и пр. И второ, за да отхвърли множеството неистини, полуистини, а най-често откровени лъжи и клевети, изречени по негов адрес след 1989 г. , с което косвено да защити честта и достойнството на демократичното движение в България.
Книгата започва с детските и младежките спомени на автора, свързани със смъртта на Сталин, двайсетия конгрес на КПСС, унгарските събития от 1956 г. Следва приемането в университета и в партията, кандидатстването за аспирантура в Института по философия и борбата срещу ленинизма и сталинизма. Читателят ще разбере (или ще си припомни) как са се защитавали неудобни дисертации в ония социалистически времена и защо д-р Желев не одобрява Лениновото определение на материята.
Една глава от книгата е посветена на Фашизмът, на битките, репресиите и спекулациите, свързани с този прочут труд, след което започва най-интересното както за читателя, така и за съвременните политици (не всички от които ще се зарадват на написаното за тях) – възникването на организирана демократична опозиция, учредяването на СДС, прословутата среща с Луканов, Кръглата маса, уличният натиск, пожарът в Партийния дом… Авторът дава отговор на въпросите имала ли е Държавна сигурност пръст в създаването на СДС, вярно ли е, че Луканов и БКП са си отгледали опозиция и защо СДС загуби изборите през 1990 г.
Доста място е отделено и на войната на СДС срещу президента, на митингите и гладните стачки, и на пораженията, които те са нанесли на демократичните сили в страната.
Автобиография, исторически труд, политическо четиво – книгата Въпреки всичко (издадена от ИК Колибри) носи това заглавие, защото, казва д-р Желев, всичко е постигнал с борба, която осмисляше моя живот и живота на моето поколение.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^