Въведение към Рембранд (2006)

Въведение към Рембранд (2006)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБиографии, Чуждоезична, Изкуства, Изобразително изкуство, Литература
Езикбългарски
Брой страници176

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Нима още една книга за Рембранд? Какво оправдание да потърся? Просто моето неудържимо възхищение от неговото изкуство и страстен интерес към неговия характер, който се разкрива в цялото му графично творчество, ме завладяха още като дете, и това възхищение и този интерес все още растат и се задълбочават. Копирах негови рисунки и офорти, когато ходех на училище, и чета лекции за него вече почти петдесет години. Г-н Бърнард Беренсън, когато му дадох първата си книга за Пиеро дела Франческа, ми направи един доста двусмислен комплимент: "Рембранд - каза той - е единственият художник, когото Вие наистина разбирате''. И може би през целия ми живот най-затрогваща за мен бе оказаната ми през 1969 г. чест, когато холандците ме поканиха да произнеса "Възпоменателното слово" по случай тристагодишнината от смъртта на Рембранд.
Всичко това ми вдъхна смелост да издам книгата, озаглавена "Рембранд и Италианският ренесанс", която имаше за основа моите лекции, изнесени през 1964 година в рамките на лекторията Райтсман. Книгата се оказа твърде теоретична за обикновения читател, а тъй като научните изследвания върху Рембранд до голяма степен са монопол на холандците и в по-голямата си част са на холандски език, който аз трудно чета, тя беше посрещната доста хладно от специалистите. Все пак мисля, че в нея има няколко текста с описания и критика, които си струва да се запазят, и затова включих отново някои от тях в следващите страници.
Настоящата книга има за основа една поредица от телевизионни предавания, които направих за Ашууд Тръст. Тази фондация бе учредена, за да стимулира интереса към изобразителните изкуства в училищата и университетите. Затова съм избягвал строго научните дискусии, което не означава обаче, че те са ми чужди.
Книгата е илюстрирана изцяло с черно-бели репродукции. Красотата и изразната сила на цвета при Рембранд трудно се поддават на задоволително репродуциране. Освен това целта ми в тази книга е да разгледам творчеството му в светлината на неговите чувства, мисли и вярвания, а те са намерили най-непосредствен израз в офортите и рисунките му.
К. К.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^