Възрожденските граматики на българския език (ISBN: 9789540725772)

Възрожденските граматики на българския език (ISBN: 9789540725772)

Възрожденските граматики на българския език (ISBN: 9789540725772)

от 18,00 лв 2 оферти
Описание
Когато посегнем към някоя граматика на българския език, не се замисляме за усърдния продължителен труд на поколения книжовници и филолози, затворен между кориците. Заровим ли се сред граматиките, създадени през годините, откриваме колко мъчително се е стигало до изясняването на различните граматически особености на езика ни. Наследените граматически традиции хем са подпомагали напредъка, като са пренасяли натрупания опит и са давали теоретичната основа, хем са го спъвали, като са налагали на граматиците да търсят начин да вкарат живия езиков материал в "калъпите", дошли от други езици и епохи. Изследването на граматиката от времето на Българското възраждане върви по лъкатушещия път на изграждане на граматическата мисъл у нас, като анализира трудовете, положили основите на съвременните ни представи.
Авторът на тази книга Боян Вълчев преподава от почти три десетилетия история на българския книжовен език в Софийския университет. Негово дело са редица монографии, студии и статии по различни въпроси из тази област.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^