Щастието като цел (ISBN: 9789544744359)

Щастието като цел (ISBN: 9789544744359)
Описание
Ключови думиФилософия, Психология
Езикбългарски
Брой страници330

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Българските читатели вече познават Едуард де Боно от книгите му „Практическото мислене и „Научете детето си как да мисли. „Щастието като цел отново набляга на позитивната и конструктивна нагласа на ума и на важността на мисленето. Тук Де Боно представя една метасистема, една „нова религия, изградена върху убеждението, че законната цел на живота е щастието, а най-добрата основа за него е самоуважението. Според автора няма причини да бъдем пасивни по отношение на щастието. Можем да полагаме съзнателни усилия да го ценим, да развиваме чувствителността си към него и да подпомагаме обстоятелствата, които ни правят щастливи. Новата метасистема учи как правилно да преследваме щастието, като „правилно означава „резултатно. Трябва да гледаме на света и на живота не като на бреме, което се налага да понасяме, а като на възможност за щастие.
Притегателната сила на идеите на Едуард де Боно се състои в тяхната простота и практичност. Тези качества присъстват и в книгата пред вас, в същността и принципите на новата религия, според която човешкият ум е бог.
 
ЕДУАРД ДЕ БОНО е роден в Малта и получава началното си образование в колежа Сент Едуард, а завършва медицина в Малтийския кралски университет. Продължава със стипендия Роудс в Крайст Чърч, Оксфорд, където завършва с отличие психология и физиология, а по-късно защитава докторат по медицина. Притежава и докторска степен от Кеймбридж. Бил е преподавател в Лондонския университет в Оксфорд, Кеймбридж и Харвард.
Д-р де Боно е всепризнат като безспорен авторитет в прякото преподаване на мисленето като умение. Той създава понятието латерално мислене (на което е посветвена отделна статия в Оксфордския речник на английския език) и разработва формални техники за съзнателно творческо мислене. Написал е 56 книги, преведени на повече от 36 езика - някои от най-прочутите са „Латерално мислене, „Научете детето си как да мисли, „Щастието като цел, „Практическото мислене, „Как да бъдем по-интересни, „Учебник по мъдрост. Автор е на две телевизионни поредици, създал е и игрален филм, озаглавен „2040. Доктор де Боно е бил канен като лектор в 48 страни и е държал речи пред важни международни конференции. През 1989 г. е поканен да председателства специална среща на лауреатите на Нобелова награда. Водещи бизнес корпорации като Ай Би Ем, Ен Ти Ти (Япония), Дюпон, Пруденшъл, Шел, Ериксън, Макинсис, Циба-Гайги, Форд, Сименс и много други проявяват интерес към неговото обучение по мислене.
Де Боно ръководи най-широко използваната програма за директно преподаване на мислене в училищата. Сега тя се прилага в много страни по света и при реализацията и се поставя акцент върху простотата и практичността. Той е основател на Тръста за когнитивни проучвания (1969).
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^