Забраненият Талев (ISBN: 9789548193061)

Забраненият Талев (ISBN: 9789548193061)
Описание
Ключови думиБиографии, Публицистика
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Състояние: отлично
Издателство: Вион
Град на издаване: Пловдив
Налични бройки: повече от 1
Ширина: 180 мм
Височина: 245 мм
Дебелина: 27 мм
Формат: 16/70/100
Корици: твърди
Ключови думи: Димитър Талев, Македония, Публицистика

Самото заглавие – „Забраненият Талев, вече буди тръпка и читателско нетърпение. Ако обичате белетриста Талев, чрез тази книга ще останете очаровани и от публициста Талев.
Досега тази част от творчеството на писателя беше забранена и абсолютно непозната. Периодът между 1927-1934 г. , когато той работи във в. "Македония", тенденциозно се премълчаваше.
В книгата „Забраненият Талев, издание на ВМРО-НИЕ - Пловдив, съставителката Ирина Димитрова е събрала статиите на автора във вестника, както и няколко непубликувани до момента разкази.
Във в. "Македония" Димитър Талев започва работа през 1927 г. като коректор и достига до директор на вестника през 1932 г. след убийството на предшественика му Симеон Евтимов.
По страниците на всекидневника излизат неговите разкази "Трескавец", "Лятна вечер", "Крилатият войвода" и др. , както и откъс от третата част на романа му "Усилни години".
Истинската журналистическа и публицистична дейност на Талев започва през 1929 г. Измисля си рубриката "Из ден в ден" и с коментарите си в нея откликва на най-важните злободневни въпроси на времето.
Когато става директор, той пише редовно под рубриката "На свободни теми" и подписва текстовете си с псевдонима Димо Болгарин. Той не е избран случайно. Голямата тема, на която Талев отдава цялото си творчество, е съдбата на родната Македония и на българите в нея. Всъщност това е темата и на белетристиката му. Но ако след жестоките репресии над писателя (въдворен е в лагера в Бобов дол, после и в рудник "Куциян", където оцелява по чудо), комунистическата власт преглътна тетралогията му "Железният светилник", публицистиката му беше заключена в килера на историята. БКП поставяше политиката с Югославия по-горе от родолюбието и истините на Димитър Талев.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^