Законът на насилието: Арести, следствия и съдебни процеси на български писатели (2009)

Законът на насилието: Арести, следствия и съдебни процеси на български писатели (2009)

Законът на насилието: Арести, следствия и съдебни процеси на български писатели (2009)

от 8,91 лв 3 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБългарска история, История, Военна история
Езикбългарски
Брой страници428

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Тази книга би могла да се нарече „Поглед в миналото". Тя ни връща в историята. От Възраждането до нашето съвремие. От началото на деветнайсети почти до края на двадесети век. Пред погледа ни минават епизоди от борбите на българския народ за самостоятелна църква, национална независимост, свобода и демокрация. Пораждат се конфликти и сблъсъци с гръцката патриаршия и духовенство, султана и турската власт, монарха и българските правителства, държавата.
Челно място в тези събития заема българският писател - от книжовници, белетристи, драматурзи, сатирици, поети, публицисти до критици и теоретици. Срещу тях се използват всички средства на насилие: принуда, преследване, разследване, обиски, конфискации, арести, заточения, интерниране, затваряне, следствия, съдебни процеси, инквизиции и физическо унищожение.
Списъкът на репресираните български писатели съдържа духовници и революционери, народни будители и родолюбци, участници във въстания и въоръжена борба, борци срещу неправдата, опозиционери.
Различни по убеждения и съдба, като общественици и писатели, като хора, но преди всичко българи.
Предмет на книгата са петдесет и две имена - български писатели за времето от Софроний Врачански до Георги Марков. Наказвани, преследвани и репресирани от гръцката патриаршия, турска и българска власт.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^