Западноевропейска литература Ч. 2 (2013)

Западноевропейска литература Ч. 2 (2013)

от 22,50 лв 5 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЛитература, Наука
Езикбългарски
Брой страници798
Тегло871

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Първото, което съм длъжен да споделя с читателя, е, че в хода на работата по написването на втората част от моята "Западноевропейска литература" се наложиха промени в композицията и обема на книгата. Предварителното ми намерение бе тази част да обхваща европейския литературен процес от началото на XVII в. до края на XIX в.

Първоначалната схема претърпя обаче значително изменение. Поради спецификата на италианския барок ми се наложи да се върна малко назад във времето и вместо от началото на XVII в. (Френски класицизъм) да започна изложението от средата на XVI в.

Не съвсем очаквана диспропорция се получи и при работата над раздела върху литературата на Просвещението. (В първата част подобна неизбежна диспропорция съществува между разделите за Средновековие, Проторенесанс и Ренесанс). Проблематиката на Европейското просвещение се оказа толкова сложна и практически необозрима, че трябваше да се откажа от системно изложение на литературния процес през XIX в. Нещо повече, поради заплашително нарастващия обем на изложението бях принуден да направя един сериозен научен компромис: отказах се от раздели за литературата на Италианското и Испанското просвещение, с която се накърнява целостта на изследвания литературен процес.

Така или иначе, втората част на "Западноевропейска литература" е повече или по-малко свързано изложение върху развойните процеси в културата и литературата на континента за период от около 250-260 години, обхващащ три големи културни формации - барок, Класицизъм и Просвещение. Това изложение извежда процесите до 1808 г. , когато излиза от печат първата част на "Фауст" от Гьоте.

Дали ще ми стигнат сили, време (а може би и желание) да напиша последната част на замислената от мене научна трилогия, е твърде рано да се каже. Предоставям настоящата книга на вниманието на любознателния читател (надявам се, че тя ще служи на студенти, учители, ученици, а и на всички, които обичат и почитат литературата) с тайната надежда, че заедно с първата част тя ще стане своеобразен Vademecum, нещо като пътеводител в класическата западноевропейска литература.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^