Западноевропейска литература - част 3 (2005)

Западноевропейска литература - част 3 (2005)

от 13,60 лв 4 оферти

Още оферти

Описание
И при написването на третата част на „Западноевропейска литература\" се натъкнах на феномена, който напоследък обозначавам като синдром на снежната топка. Под тази метафора разбирам неимоверното нарастване на литературните и културните процеси, колкото повече се приближаваме към съвременната епоха. А след въвеждането на понятието световна литература от Гьоте през 20-те години на XIX в. става очевидно ускоряването на тези процеси не само в плана на диахронията (при времевото им протичане), а и в ширина, т. е. в своеобразни концентрични кръгове (например национална, регионална, европейска и световна литература).
Така, докато в първата част на моята „Западноевропейска литература\" успях сравнително безпроблемно да вместя дванадесет столетия културноисторическо развитие, във втората част времевият обхват се намали около десет пъти, възлизайки на 250 години. Подхващайки третата част, нямах точна представа какъв обем материал ще успея да обхвана. Първоначално се надявах да „покрия\" целия деветнадесети век, сетне се ориентирах към половин столетие, а накрая се оказа, че в тази книга се е побрала около една трета от значителната западноевропейска литература от първата половина на XIX в. - късният Гьоте, немският романтизъм, немско-австрийският романтизъм и английският романтизъм.
Трудно ми е да преценя в момента дали това е предимство или недостатък на предлаганата книга. При завършването й си дадох сметка, че за да бъде пълна картината на западноевропейската литература от XIX в. , са необходими още мащабни изследвания, които да представят романския романтизъм (френски, италиански, испански и португалски романтизъм), литературата на т. нар. социален реализъм в Западна Европа, както и панорамата транния модернизъм от края на столетието. В момента естествено не възнамерявам да продължа работата си в тази насока, нито си правя илюзия, че тя е лесно осъществима, но съм сигурен, че оня, който би дръзнал да я довърши, вероятно ще трябва да наниже още два-три тома.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^