Записки по българските въстания (ISBN: 9789540902784)

Записки по българските въстания (ISBN: 9789540902784)

от 40,50 лв 3 оферти
Описание
Ключови думиБългарска литература, Художествена литература
Езикбългарски
Брой страници1272
Тегло1752

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

От появата на първия том през 1884 г. до наши дни книгата на З. Стоянов е преиздавана напълно или адаптирано около 40 пъти. Тя е печатана в учебници и христоматии, във вестници и списания, в юбилейни листове. Тя се изучава в училища и университети. Преписвана е дори на ръка като "История славянобългарска". Нейните герои населиха екрана. Започна шествието й по света и то сигурно ще бъде също така триумфално. И като по чудо цял век тази книга е живяла и цяла. Никой не можа да я умъртви, да я профанира, да я разкъса или обезличи. Няма сила, равна на нейния глас, да я заглуши.
Причината за безсмъртието на "Записките" е разкрита от техния автор, който в предговора към том първи е записал: "Светата истина ми бе знамето. " Това знаме е било вдигнато от един голям писател за прослава на родината, за възхвала на делата и смъртта на тия, които "умиха лицето на България и защитиха нашата опозорена слава, тия /които/ направиха да прогърми името българин по четирите края на света, тия /които/ стъпиха презрително на всичко свое и честно, гордо и неустрашимо издигнаха глава срещу силните тирани. "
Николай Генчев
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^