Заселването на българите на Балканския полуостров IV-VII век Т. II - по исторически данни (ISBN: 9789543781218)

Заселването на българите на Балканския полуостров IV-VII век Т. II - по исторически данни (ISBN: 9789543781218)

от 10,80 лв 4 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска история, История, Римска история
Езикбългарски
Брой страници280
Тегло447

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

ДОЦ. Д-Р ПЕТЪР ГОЛИЙСКИ е роден в Троян през 1976 г. , завършил е езиковата гимназия в Ловеч и след това арменска филология в Софийския университет (2000 г. ). От 2004 г. е редовен асистент, а от 1 октомври 2014 г. – доцент в специалност „Арменистика и кавказология, на която в момента е ръководител. През 2005 г. защитава докторска дисертация. Носител е на международната награда „Гарбис Папазян за приноси в изследването и популяризирането на арменската история, култура и език. Автор е на книгите „Зиези, от който са българите, „Българите в Кавказ и Армения, II-X век и „Армения и иранският свят, І-V век.

В НОВОТО си издание доц. д-р Голийски спори и оборва убедително – на базата на документи, исторически паметници, данни от ономастиката (наука за значението, произхода и разпространението на имената) – добилата популярност по разни причини и нерядко лансирана не с научни аргументи, а по политическа целесъобразност славянска теория за българите. Накратко – теорията, че първите българи (Аспаруховите) са ни дали само името си, претопени са от славянската маса и нямат нищо общо с днешните българи. Доц. д-р Голийски е категоричен: „Твърдението, че от X век нататък българската народност е изцяло славянска в своите характеристики, тъй като древнобългарският етнически елемент е безостатъчно асимилиран от околното „славянско море, става несъстоятелно, щом влезе в досег с реалните факти.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^