Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска литература, Художествена литература
Езикбългарски
Брой страници592

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Издателство "Захарий Стоянови" пристъпва към публикуването на съчиненията на големия наш белетрист Йордан Йовков. Последното многотомно издание на неговите творби е отпреди повече от две десетилетия. С малки изключения се преиздават само творби, заложени в училищните програми. С течение на годините Йовковото творчество не само че нищо не е загубило от своето обаяние, но и все повече ни впечатляват великолепните му образи и картини от живота на българския народ.
Йордан Йовков е голям художник, забележителен майстор на словото, един от духовните първенци на Отечеството и велик морален пример. Майсторството му се проявява ярко в особения талант да развива богатството и изразната мощ на българския език, както и в дълбокото познаване на националния живот. Писателят се учи от натрупания естетически опит на народа - от ония непринудени разказвачи, които дълги години е слушал по селата, в кръчмите, по водениците, по пътищата на Добруджа. За него Георги Цанев проницателно посочва:
„Йовков принадлежи към малцината писатели, чиито книги можеш да вземеш в ръка без тревога в сърцето, без мъчително предчувствие, без страх, че ще бъдеш въведен в неразрешими противоречия. Не че в неговите произведения няма трагедии - напротив, има ги толкова много, тъй чести и кървави, и жестоки. Но след тях не остава смут в душата, не се наслоява в нея горчива утайка, не ни измъчва съмнение. Има нещо, което ги пречиства, което ги смекчава, което убива тяхната натуралистична грубост. Това е чистотата на примитивния инстинкт; това е топлината на сърцето; това е примирителният поглед на художника; това е хуманизмът на автора, който прониква в човешката същност на своите герои. Каквото и да вършат те, в тях не престава да тупти човешко сърце. Сърце слабо, податливо, дори грешно, но - любещо или мразещо - способно на възраждане. "
В правотата на тези думи ще се уверят читателите, които ще посегнат към новото многотомно издание в шест тома. В него са включени както проверени от времето текстове на български критици и писатели, така и нови изследвания върху творчеството на Йордан Йовков.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^