Животът е хубав (2015)

Описание
"За първи път видях романа през 1964г. , когато баща ми го донесе от пътуването си в Париж. По онова време книгите на Назъм Хикмет почти не се появяваха в Турция.

За разлика от повечето реалистични политически романи от онази епоха действието в "Животът е хубав" в никакъв случай не протича в едно измерение. Има много "прескачания" на времето и мястото. Начално училище в Болу, Турция, политическа дискусия в бирария на известната московска улица "Арбат", летен ден по празните истанбулски улици, затворът на площад "Султан Ахмед", политически затворник, заключен в тоалетната на военен кораб, мъж, който продава политически вестник на известния истанбулски мост Галата и изведнъж изпитва срам. Отделни сцени, които се прелива една в друга и чрез простичък език, с кратки, все едно нахвърляни с четка изречения, създават общото впечатление за едно съвършено лирическо стихотворение, излязло изпод перото на страдащ, но убеден в красотата на живота поет. "
Орхан Памук

--------------

Назъм Хикмет (1902-1963) е един от най-известните турски класици - поет, писател, сценарист, драматург и обществен деец. Книгите му са преведени на повече от 50 езика. "Животът е хубав" е неговата последна книга. Написана е за много кратко време малко преди смъртта му през 1963г. Ръкописът е намерен в наследството му и критиците му го определят не просто като автобиография, а като завещанието на Назъм Хикмет.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^