Златната клонка Ч. 1 (2014)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЛитература, Наука, Социология
Езикбългарски
Брой страници512

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„Златната клонка е най-известното произведение на видния антрополог сър Джеймс Фрейзър. Авторът разглежда редица обичаи и вярвания у европейските народи. Въз основа на дългогодишни проучвания и съпоставки, използвайки сравнителния метод, Фрейзър проследява връзките между първобитните вярвания, станали основа на съвременните религии. Трудът му обхваща широк кръг от антропологически изследвания, а Фрейзър е и първият, който изследва връзките между мит и ритуал.

Библиотека Тезаурус на издателство "Изток-Запад" допълва внушителната си селекция с първа част на едно от най-фундаменталните изследвания областта на митологията, религиознанието и етнологията - Златната клонка на Джеймс Дж. Фрейзър.

Сравнителното изследаване на Фрейзър проследява развитието на цивилизациите от древността до наши дни. Първото издание на внушителния труд е от 1890 г. Третото пълно издание е публикувано в периода 1906-1915 г. и е с обем 12 тома. По-късно е издаден съкратен и редактиран вариант в два тома. Целта представянето на мащабния труд, в по-достъпен, за масовата публика, вид. В това си издание книгата е преведена на почти всички световни езици.

Сп. "Нейчър" нарича Златната клонка най-великата книга на всички времена, а "Таймс" я опеделя като книга, оставила незаличима следа върху науката, литературата и историята на западната мисъл.

За времето на своето написване, работата на Джеймс Фрейзър е изключително светско и безпристрастно изследване и анализиране на митологията и религията като културни феномени. Според него човешката еволюция е пряко свързана и зависима от връзката мит - магия - религия - научно познание.

Според много учени именно Златната клонка утвърждава етнологията като научна дисциплина и дава първоначалния тласък на нейното развитие.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^