Златната тетрадка (2008)

Златната тетрадка (2008)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЛитература, Роман
Езикбългарски
Брой страници768

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

"Златната тетрадка" остава всепризнатият шедьовър на Дорис Лесинг, допринесъл най-много за присъждането й на Нобелова награда за литература за 2007 г. По думите на критичката Магали Майкъл романът се извисява като монумент в англо-американската новаторска женска проза, защото в него Лесинг поставя на преоценка и същевременно надхвърля утвърдените методи както на реализма, така и на модернизма.
"Златната тетрадка" е безспорният връх, най-трудният и скандален роман на Дорис Лесинг. Това е една от забравените и забранявани книги на една от последните големи романистки на ХХ век.
Независимо от своята глобалност романът е психологически и представя човешката личност в най-интимната й същност. С разкрепостения си дух Лесинг отхвърля литературните табута и смело разкрива и най-тънките нюанси във взаимоотношенията между двата пола. Поради силния си новаторски заряд романът се счита за шедьовър не само в творчеството на авторката, но и в цялата следвоенна британска проза. Той неизменно присъства в класациите на значимите литературни творби, оказали въздействие в световен мащаб.
"Златната тетрадка" установява приемственост с утвърдените реалистични традиции в английската литература и същевременно е смело новаторска по дух. Сбито са предадени всички най-важни исторически събития в глобален план, всички катаклизми, разтърсили света през миналия век. Творбата маркира двете световни войни, улавя във фокуса си сталинските чистки, издигането на Желязната завеса, създаването на атомната бомба, периода на маккартизма в САЩ, идеологическата поляризация по време на Студената война и т. н. Романът има и пророчески характер, защото от позицията на лявоориентирания интелектуалец героинята предрича краха на социализма. Нещо повече, в пророчески сън тя вижда обединението на Европа цели три десетилетия преди епохалните събития през 1989 г.
Най-характерната особеност на "Златната тетрадка" е подчертаната фрагментарност на тематично и структурно ниво. За да запази своя разсъдък в изпълнения с трусове съвременен свят, героинята Анна Улф, писателка и общественичка, пише за различни страни от живота си в четири разноцветни тетрадки. В черната описва преживяванията си в Африка по време на Втората световна война. В червената представя разочарованията си от комунистическото движение след разкритията за зверствата на Сталин. В жълтата пише роман, който отразява интимния й живот, а синята е неин дневник. Накрая тя обединява разпокъсаната си същност в златната тетрадка. Общата картина се откроява едва когато отделните елементи се "сглобят" подобно мозайка. За рамка на цялата картина служи традиционният роман "Свободни жени". Поради изключителната многопластовост на творбата е трудно да се определи какъв точно роман е "Златната тетрадка" – той е едновременно политически, социален, философски, психологически, а също и феминистичен. И не на последно място е и Kunstlerroman, защото очертава трудния път на съвременния творец.

Отзиви:

* "Дорис Лесинг има удивителната способност да улавя пулса на съвремието. " Дий Селингмън
* "Несъмнено "Златната тетрадка" е първата най-ярка творба, написана от жена, след Вирджиния Улф. " Малкълм Брадбъри
* "Усещането да откриеш самата себе си в страниците на "Златната тетрадка" е неповторимо преживяване. " Гейл Грийн
* "Златната тетрадка" ме накара да разбера в какъв свят живеем, какво представляваме самите ние и какво е за нас любовта. " Джийн Маккрингъл
* "След "Вторият пол" на Симон дьо Бовоар "Златната тетрадка" е първата завладяваща книга за живота на съвременната жена. " Маргарет Драбъл
* "Дорис Лесинг промени живота и светогледа ми. Тя ме направи писател. Почти няма жена творец в съвременния свят, която да не е изпитала благотворното й въздействие. " Лиза Алтер
* "Златната тетрадка" промени живота на хиляди жени по света. " Кейт Милет
* "Златната тетрадка" е завършен портрет на съвременната жена. " Сюзан Ларднер
* "Златната тетрадка" е най-точното отражение на женското съзнание. " Илейн Рапинг
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^