Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска литература, Литература
Езикбългарски
Брой страници552
Тегло773

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Старобългарски хомилетичен свод, създаден по инициатива на българския цар Симеон

Изследването е посветено на текстологическата история на старобългарската сбирка "Златоструй", на нейните извори и наследниците й в средновековните славянски литератури и е истинско предизвикателство с огромния материал и множеството възможности за научно дирене, които тя предоставя.

Достатъчно е да споменем делото на св. св. Кирил и Методий, приемането и дейността на техните ученици в България, т. нар. Златен век, периодите на разцвет на атонската и търновската, сръбската и руската книжовни традиции, за да установим, че днес окачествяваме като най-знакови онези явления в средновековната славянска писмена култура, които са обвързани с подкрепата на държавна или църковна власт, имат ясно изразен дългосрочен план и се характиризират с продължително въздействие, чийто резонанс се усеща с векове напред.

Точно такъв е и случаят със създаването на старобългарската колекция със слова на Йоан Златоуст, наречена Златоструй: това е една от най-значимите инициативи в сферата на книжовността и усвояването на византийските модели през Х в. , а резултатите от нейното осъществяване се възпроизвеждат по един или друг начин във всички витератури на Slavia orthodoxa през цялото Средновековие.

Монографията на д-р Явор Милтенов разкрива историята на сбирката, характеристиките на нейните извори, заложените в нея преводачески и съставителски принципи. Чрез анализ на наследниците на Златоструй в средновековната славянска писмена култура авторът извежда съставянето на преводни и компилативни антологии, на "изборници", като основа и може би най-важна линия в прехода от възпроизвеждане на византийските образци към изграждането на собствена българска книжнина. Това е едно изключително трудоемко, прецизно и приносно изследване в областта на славяно-византийскат
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^