Зрея в мълчанието (2016)

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска литература, Литература, Поезия
Езикбългарски
Брой страници156

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Иванка Павлова е авторка на поезия. Участвала е с цикли в книги („Светлинен пръстен и „Петима млади поети), с публикации в антологии, вестници и списания. Издала е стихосбирките „Градините на сърцето („Лице, С. , 1993) и „Между да и не („Стигмати, С. , 2006), както и четири книжки със стихотворни творби за деца: „Врабец храбрец, „Калинка Малинка, „Балончета хвъркати и „Помисли! Отгатни!.
Превежда от унгарски и от руски език. В неин превод са Антологията на унгарската поезия „Цветни мастила („Стигмати, С. , 2005) и книгите за деца на Ищван Чукаш „Бомбе и картофен нос и на Шандор Фодор „Чипике – джуджето великан. Най-добра представа
за нейните преводи на поезия от руски език дава антологията „Заветни лири. Има голям брой журналистически публикации. Работила е като редакторка, като преподавателка по унгарско странознание, теория и практика на превода и езикова култура в Катедрата по унгарска филология, както и като учителка по български език и литература.

"Малко е да се каже, че стиховете на Иванка Павлова се четат на един дъх. Свежестта и зрелостта на произведенията, изстраданите пориви, дълбоката изповедност, търсенето на
хармония с природата и най-вече култът към красотата са може би най-притегателното нещо в тази поезия. "
Анита Коларова

"Иванка Павлова носи поезията дълбоко в душата си. Ранима, одухотворена, самовзискателна, тя намира пристан в изкуството, формира свое пространство, за да го отстоява, за да бъде себе си, като потопи своята личност в света. "
Йонка Найденова

"Иванка Павлова е толкова автентичен и физиономичен творец, че не може да бъде сбъркана с никой друг. Огромната ? творческа дарба е извън всяко съмнение. "
Първолета Маджарова

* * *
Не обещавай

Не обещавай и не се заричай
пред никого. Пред себе си дори.
Мълчи. Кръвта на времето изтича.
Каквото можеш, просто го стори.

Не би успял изпуснатите думи
да върнеш никога обратно ти.
Ще се виниш, че все не ставаш умен,
а вече скреж в косите ти блести.

Впрегни в юзди на думите табуна
и чувството си с мисъл охлади.
Сърцето ти е храм, а не трибуна –
и Бог, и вярващ в него сам бъди.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^